Wednesday, 29 October 2014

PENDAKAP GIGI / BRACES

Salam semua..

Hari ni kita share knowledge mengenai braces a.k.a pendakap gigi.

PENDAKAP GIGI a.k.a BRACES
Apa itu pendakap gigi?

YESS..macam dalam gambar kat atas tu.. Ia merupakan sejenis alat yang digunakan dalam  rawatan ortodontik bertujuan untuk menyusun dan meluruskan gigi mengikut keadaan pesakit.

Kenapa dan Siapa yang perlu pakai pendakap gigi?

 Ia dipakai oleh individu yang mempunyai masaalah susunan gigi, samada gigi berlapis, ruang antara gigi, gigi atas terlalu ke depan (jongang), gigi depan bawah terlalu ke depan (dagu ke depan) dll..

Ini antara contoh gigi yang perlu rawatan ortodontik (braces)
Jenis-jenis pendakap gigi

1. Pendakap gigi besi (metal braces/traditional braces)


2. Ceramic braces


3. Lingual braces


4. AlignerBerapa umur yang sesuai untuk memakai braces?

Seeloknya apabila gigi susu sudah diganti dengan gigi kekal, sekitar umur 12thn-13thn.. tetapi ada sesetengah kes, gigi kekal lambat keluar (delay eruption), sudah boleh mula untuk memakai braces.. Apapun, lebih baik  jika anda berjumpa dengan dr gigi dahulu untuk pemeriksaan.

Lama tak pakai?

Tempoh pemakaian braces bergantung kepada keadaan gigi seseorang.. semakin complicated susunan gigi, semakin lama masa yang diambil. Konsep rawatan ortodontik "continuous light force", maksudnya pressure yang kita bagi dekat gigi tu slow dan berterusan..kalau terlalu cepat tapi hasil tak bagus pun tak best jugak kan? nak pakai braces, kena sabar & rajin.

OK, so dapat tak sikit2 idea pasal braces? Bagi sesiapa yang berminat untuk dapatkan rawatan braces ni, nasihat saya jumpa dr gigi anda telebih dahulu untuk pemeriksaan, dan pertanyaan yang lebih lanjut mengenai keadaan gigi anda.

Daa
DR A.


No comments:

Post a Comment